Visual Studio 2022 Özellikleri Duyuruldu

Salih Cantekin
5 min readMay 11, 2021

--

Özellikle cep telefonu piyasasında daha çok kullanılan “Amiral Gemisi” diye bir tabir vardır. Bir markanın belirli bir alanda o markayı en iyi temsil eden, en çok yatırım ve geliştirmeyi yapıp piyasaya sürmüş olduğu ve dolayısı ile de şirkete en çok para kazandıran ürünleri için kullanılır. Microsoft için yazılım geliştirme ortamında ise Amiral Gemisi Visual Studio oldu. Visual Studio o kadar iyi bir IDE olmuştu ki rakip markalar bile bunu kabul etmişlerdi. İşte o amiral gemisi bu zamana kadar bir çok versiyon almıştı. Tarih ile numaralandırılan ilk sürümü VS 2005 ile başlamış ve daha sonra 2008, 2010, 2012, 2013, 2015, 2017 ve 2019 sürümleri gelmişti. Son 7 yıldır her 2 yılda bir çıkan versiyonlar oluyorken bu sefer 3 yıl ara verilmiş ve 2022 versiyonu duyrulmuştu 19 Nisan 2021 tarihinde. NET5, NET6, Blazor, MAUI gibi diğer ürün ve geliştirmeler sebebiyle gecikmiş olabilir yeni versiyon. Peki bu sürüm neler vaad ediyor bize gelin onları inceleyelim

64-Bit

Bu zamana kadar ki tüm VS sürümleri 32 bit sistemlerdi. 32 ve 64 bit sistemlerin ne gibi farkı var diyenler şuradan detaylı bilgi alabilirler. Ama ilk olarak Memory (RAM) gösteriliyor fark olarak çünkü 32 bit mimaride tasarlanmış bir uygulama Ram Bellek üzerinde en fazla 4GB’a kadar alan kullanabiliyor. Daha fazla kullanması işlemci mimarisi açılsından imkansız. Bu yüzden bir çok ürünün hem 32 hem de 64 versinonları mevcut. Artık bu durum VS için de geçerli oldu ve 64-bit olarak geliyor. Peki nasıl bir fark ortaya çıkacak?

64 bit demek Memory üzerinde 4GB sınırını aşmak demek ama “zaten benim projelerim o kadar büyük değil ki, ben hiç bir zaman VS kullanırken 4GB memory’e ulaşmıyorum” diyorsanız başka bir şey söyleyeceğim.

Eğer siz Visual Studio geliştirme takımında olsanız ve yazılımcıların işini çok büyük ölçüde kolaylaştıracak bir geliştirme yapmış olsanız ama bu geliştirme ekstradan 300–400MB belleğe ihtiyaç duyacak olsa, bu geliştirmeyi yine de yapar mısınız? Zaten VS için maximum 4GB ram sınırınız var ve VS’in yapması gereken çok önemli işler var (Diagnostic, Analys, Debug, Build vs). Bu tarz durumlarda belleği meşgul etmemek için bu tarz geliştirmeler yapılmamış olabilir ama bugünden sonra böyle bir limitleme olmayacağı için bu tarz geliştirmelerin önünün açıldığını düşünüyorum. Aşağıda bu tarz geliştirmelerin olduğunu da görebilirsiniz.

Aşağıdaki görselde içinde 1601 tane proje olan bir Solution’un nasıl derlendiğini ve bu derleme sırasında bellek kullanımının nasıl 4GB bariyerini aştığını görebilirsiniz.

Tasarım Değişiklikleri

Tasarım tarafındaki ilk değişiklikler bazı iconların daha modern hale getirilmiş olması ile karşımıza çıkıyor. Hem görünüşleri itibariyle daha hoş olmuş hem de anlaşılabilirliği artmış durumda.

Icon’ların Eski ve Yeni Halleri

“Cascadia Code” ifadesini duymuş muydunuz daha önce? Cascadia Code Microsoft’un daha önce yazılımcılar için çıkartmış olduğu ücretsiz bir Font. Buna sadece bir Font olarak bakmamak lazım çünkü bu font yazılımcıların sıklıkla kullanmış olduğu bazı ifadeleri otomatik olarak bir sembol haline getirebiliyor ve dolayısı ile kodun okunabilirliği ve anlaşılabilirliği artmış oluyor. VS 2022 ile birlikte Cascadia Code da entegre bir şekilde kullanıma sunulacak. Bu Font’a ait Detaylar şuradan incelenebilir.

Daha Fazla Kişiselleştirebilme

Kişiselleştirme alanında daha önce bir hayli özellik sunmuş olan Visual Studio sürümleri yeni sürüm ile birlikte burada da ekstra özellikler hayatımıza girmiş olacak.

Daha Fazla Azure Cloud Desteği

VS 2019 ile birlikte Azure entegrasyonları hayatımıza gitmişti. Örnek vermek gerekirse bir uygulamayı publish etmek istediğimizde doğrudan Azure üzerindeki kaynaklarımızdan birine ve ya bir AppService veya Function olarak derleyip publish edebiliyorduk. Cloud Base uygulama geliştirenler için büyük nimetler bunlar. VS2022 ile birlikte sunlan Azure özelliklerinin de sayısının artacağı belirtiliyor. CI/CD Pipeline’larını doğrudan VS üzerinde yönetecebileceğimize dair söylentiler var.

.NET Desteği

Artık hayatımızdan “Net Framework” ifadesini çıkartmaya hazırlandığımız bu dönemde NET5 ve NET6 diye başlayan seriler göreceğiz. NET sürümleri ile birlikte önce Net Framework sonra da .Net Core serilerine verilen destekler önce azaltılacak sonra ise tamamen bitecek. Artık hayatımıza Framework olmayan ve yeni bir Ortam sunan NET serisi ile devam edeceğiz. VS2022 ise bu durumun en büyük destekçisi olmaya hazırlanıyor. NET serisine full destek verecek olan VS2022 şu an Preview sürümü piyasada olan NET6 için ise full destek verecek. NET serisi ile birlikte tüm ortamlar için (Web, Mobil, Desktop) tek bir UI sunmaya hazırlanan MAUI da kendine VS2022 içinde yer bulabilecek. Blazor tarafında da Hot-Reload özelliği yine sunulmuş olacak. Hot-Reload Blazor uygulamasını geliştirirken Codu derleyip uygulamayı restart etmeye gerek kalmadan değişikliklerin Client (tarayıcı) üzerine yansımasını kapsıyor.

Diagnostic ve Debugging

Visual Studio kullananlar çok gelişmiş bir Debug özelliğine sahip olduğunu bilir. Ancak son zamanlarda Visual Studio’ya rakip olarak çıkan diğer ürünlerde(VS Code, Rider vs) Debug işlemlerinin biraz daha hızlı olduğu görülüyordu. VS2022 ile birlikte geliştiriciler bu duruma da el atmış durumda. Hem sorunların tespiti hem de uygulamanın Debug edilmesi sırasında performans iyileştirmeleri yapıldığı söyleniyor.

AI IntelliCode

Geliştiricilerin hayatını kolaylaştırabilmek için artık Memory’nin de gücünü arkasına alan VS2022 yapay zekayı da kullanarak otomatik kod tamamlama gibi bir özelliği devreye alarak üretkenliği arttırmaya çalışıyor. Kod tamamlama için uygulamaların sırasında ve günlük hayatınızda kullanmış olduğunuz yazım şekilleri rol oynuyor. Aşağıda bir örneğini görebilirsiniz.

Diğerleri

VS2022 içerisinde aşağıdaki alanlarda da ekstra geliştirme ve iyileştirmelerin yapıldığı bilgisi var. Tüm bu bilgilere resmi kaynağından ulaşmak isterseniz şuradan ulaşabilirsiniz.

LiveShare üzerinde ek geliştirmeler,

Git ve Github entegrasyonlarında ek geliştirmeler,

Visual Studio Mac için de Native bir macOS UI ile birlikte performans artışı,

Visual Studio içerisindeki Code-Search mekanizması için performans artışı.

--

--

No responses yet